Agenda

Najaarsbijeenkomst 2017:
Za. 4 november 2017 in
't Oude Theater' te Oss.
Het programma wordt in oktober 2017 bekendgemaakt in ASTROBulletin 57 en op deze website.

Voorjaarsbijeenkomst 2018:
Za. 31 maart 2018 in
't Oude Theater' te Oss.
Het programma wordt in maart 2018 bekendgemaakt in ASTROBulletin 58 en op deze website.

Najaarsbijeenkomst 2018:
Za. 24 november 2018 in
't Oude Theater' te Oss.
Het programma wordt in oktober 2018 bekendgemaakt in ASTROBulletin 59 en op deze website.

Let op: onze bijeenkomsten zijn voor iedereen toegankelijk. Niet-verenigingsleden hebben alléén toegang na aanmelding én betaling van 12,50 euro. Meer info: zie het websitebericht van 24 januari 2016 en het desbetreffende bericht van de programmabekendmaking.

Webredactioneel

Heb je tips, input of wil je iets voor de site betekenen, laat het gerust weten via superconductor@hetnet.nl. (Bert van Dijk) of stuur een mailtje naar het bestuur. Ik (of het bestuur) probeer zoveel mogelijk binnen één week te reageren.

Jac Brosens – Smalbandfotografie met DSLR

Bijeenkomst za. 15 oktober 2016 in Oss – Een echte tech-talk. Dat was de lezing van Jac Brossens (Zundert) over of wel of niet smalbandfotograferen met een DSLR-camera. “Is weinig zinvol, want door de Bayermatrix wordt dit zodanig gehinderd dat het weinig zal opleveren.” hoor je veel. En is debayeren (het verwijderen van de bayer-matrix) dan wel zinvol? Jac liet aan de hand van talloze grafieken verschillende DSLR sensor-onderwerpen zien: spectrale gevoeligheid, transmissiecurven, debayerfilters, hotmirror, Quantum Efficiency enz. De camera’s die hij aan de tand voelde waren: Canon 40Da, Canon 450D, Canon 450Da, 450D debayerd en de Canon 6Da. Ook microlenzen kwamen aan bod: “Het verdwijnen van de microlenzen is dus de reden dat een gedebayerde sensor een fors verlies van gevoeligheid heeft!” en “Het debayeren van de sensor is voor astrofotografie niet aan te bevelen!” Jan sloot af met een mooie opnameserie in H-alpha om zijn technische betoog extra kracht te geven.

SmalbandfotografieMetDSLR-JacBrosens-15oktober2016Oss

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>