Agenda

Najaarsbijeenkomst 2017:
Za. 4 november 2017 in
't Oude Theater' te Oss.
Het programma wordt in oktober 2017 bekendgemaakt in ASTROBulletin 57 en op deze website.

Voorjaarsbijeenkomst 2018:
Za. 31 maart 2018 in
't Oude Theater' te Oss.
Het programma wordt in maart 2018 bekendgemaakt in ASTROBulletin 58 en op deze website.

Najaarsbijeenkomst 2018:
Za. 24 november 2018 in
't Oude Theater' te Oss.
Het programma wordt in oktober 2018 bekendgemaakt in ASTROBulletin 59 en op deze website.

Let op: onze bijeenkomsten zijn voor iedereen toegankelijk. Niet-verenigingsleden hebben alléén toegang na aanmelding én betaling van 12,50 euro. Meer info: zie het websitebericht van 24 januari 2016 en het desbetreffende bericht van de programmabekendmaking.

Webredactioneel

Heb je tips, input of wil je iets voor de site betekenen, laat het gerust weten via superconductor@hetnet.nl. (Bert van Dijk) of stuur een mailtje naar het bestuur. Ik (of het bestuur) probeer zoveel mogelijk binnen één week te reageren.

Maurice Kesselaar – Daystar Quark zonnefilter

Bijeenkomst za. 15 oktober 2016 in Oss – Maurice Kesselaar (Kapelle) is naast een deepsky-man ook een zonnefotograaf. Zijn waarneemoog viel op de H-alpha zonnefilterserie van de firma Daystar: Daystar Quark. Dit is een op de focuseerinrichting van refractoren (tussen f/4 en f/9) te plaatsen filter-unit die bestaat uit een blocking filter, 4,3x Barlow, Fabry-Pérot filter en een tuning-knop. De prijs van 1325,- euro ligt dus beduidend lager dan die van bijvoorbeeld een Lunt of Coronado zonnekijker van dezelfde refractordiameter. Er zijn twee interessante versies: de ‘Prominence’ (0,8 – 0,6 A) en de ‘Chromophere’ (0,3 – 0,3 A). Maurice liet vervolgens een aantal prachtige (ingekleurde) opnamen zien van individuele protuberansen, filamenten en een geïnverteerd zonneoppervlak. Een extra mooi resultaat krijg je natuurlijk als je een opname van de chromosfeer en een van protuberansen combineerd.

DaystarQuarkFilter-MauriceKesselaar-15oktober2016Oss

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>